Massagetherapie
AANDACHT VOOR LICHAAM EN GEEST
Niet alleen je hoofd, maar ook je lichaam maakt alles in jouw leven mee. Wat je niet direct kan verwerken of wat maar lang genoeg aanhoudt, wordt (deels) geparkeerd. Je lichaam slaat het op. Het zet zich letterlijk vast.
Een belemmering in de vrije stroom kan leiden tot heel verschillende klachten. Vaak uiten die zich pas na een tijdje; vermoeidheid, pijn, spanning, irritatie, een zere nek of rug, een terugkerende blessure, maar ook burn-out, angst, rouw, depressie.
Klachten zijn niet leuk, maar ze helpen je wel om duidelijk te maken dat er iets niet in balans is. Wat het van jou vraagt? Niks anders dan jouw aandacht. Niet de voortdurend afleidende aandacht voor je gedachtes, maar de zachte aandacht voor jezelf. Ik help je daarbij.
Bewust ervaren zonder doel
Massagetherapie. Het woord therapie klinkt misschien zwaar of complex, dat is het niet. Deze vorm is gericht op bewust ervaren wat je voelt, ervaart en denkt, met je lijf als ingang. Een lichaamsgerichte en ervaringsgerichte aanpak in het hier en nu. Heel concreet en toegankelijk.
Waarom? Omdat steeds vaker blijkt, ook uit onderzoek van o.a. Bessel van der Kolk, Gabor Maté, Peter Levine, Janine Fischer, Dan Siegel en Stephen Porge, hoe belangrijk ons lichaam is voor ons welzijn. Misschien heb je zelf ook wel eens ervaren wat stress na een tijdje met je lichaam doet…
En daarom wordt ons lichaam, ook in therapie, steeds belangrijker. We kunnen simpelweg niet alles met ons hoofd oplossen. Ons lichaam en onze geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een geheel (holos). Maar hoe doe je dat, lichaam en geest integreren en verbinden?
Dat begint met luisteren. En luisteren kan alleen maar als het rustig is en stiller wordt. Pas dan kan je ervaren hoe het is in je hoofd én in je lijf. Je leert om contact te maken met jezelf. Je bewust te worden wat om aandacht vraagt. En in plaats van het weg te duwen, hier ruimte voor te maken. Soms zelfs letterlijk via een ademhaling.
Als je hier vaker de tijd voor neemt ga je je lichaam steeds meer bewonen en meer op de wijsheid van je lichaam vertrouwen.En, je lichaam gaat jou meer vertrouwen. Zo werk je aan het herstel van de verbinding en het terugkrijgen van het vertrouwen in jouw ‘Zelf’. Ik werk hierbij vanuit het gedachtegoed van IFS (Internal Family System).
Vanuit de wijsheid van je lichaam, maak je keuzes die echt bij je passen.
Voorbeelden
Ken je dat? Je hebt fysieke pijn. Een zeurende pijn die maar niet weggaat. Je zoekt afleiding, op je telefoon, door af te spreken of je neemt een paracetamol. Je bent even ontsnapt, maar niet vrij. De pijn is vervelend, je wilt er zo snel mogelijk vanaf, het komt nu niet uit. Je gaat er slechter van slapen.
Ondertussen probeert je lichaam je iets te vertellen. Druk op je schouders, een steen op je maag, buikpijn van de spanning. Na een tijdje weet je niet beter. Het gaat steeds harder schreeuwen, net zolang totdat het jouw aandacht krijgt.
Ken je dat? Er zit je iets dwars, al een tijdje. Je zit jezelf in de weg. Is dit het nou? Ergens heb je het gevoel dat je meer uit jezelf kan halen dan je op dit moment beleeft. Je hebt er al over gepraat, maar je komt er niet uit. Je gedachten blijven rondtollen.
Het gevoel van een ‘druk hoofd’ kan je doen verlangen naar meer contact met je lichaam. Je lichaam heeft een eigen taal, zonder woorden. Als je die leert kennen kan dat inzicht geven in de achtergrond van je pijn en je verlangens. Het geeft ruimte in jezelf.
Wetenschappelijke effecten
Massage heeft veel positieve effecten. Daar is veel onderzoek naar gedaan.
Massage;
- stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam
- verbetert de circulatie
- stimuleert het immuunsysteem
- verlaagt het stresshormoon cortisol
- verlaagt spierspanningen
- zorgt vaak voor diepe rust
- …en aanraking is een eerste levensbehoefte en zorgt voor de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine
- zorgt via reflexzones op de huid ook dat diepere lagen worden aangeraakt, van je organen tot op celniveau.