06-49440652 juul@praktijkjuul.nl

Massagetherapie

AANDACHT VOOR LICHAAM EN GEEST

Niet alleen je hoofd, maar ook je lichaam maakt alles in jouw leven mee. Wat je niet direct kan verwerken of wat maar lang genoeg aanhoudt, wordt (deels) geparkeerd. Je lichaam slaat het op. Het zet zich letterlijk vast.

Een belemmering in de vrije stroom kan leiden tot heel verschillende klachten. Vaak uiten die zich pas na een tijdje;  vermoeidheid, pijn, spanning, irritatie, een zere nek of rug, een terugkerende blessure, maar ook burn-out, angst, rouw, depressie.

Klachten zijn niet leuk, maar ze helpen je wel om duidelijk te maken dat er iets niet in balans is. Wat het van jou vraagt? Niks anders dan jouw aandacht. Niet de voortdurend afleidende aandacht voor je gedachtes, maar de zachte aandacht voor jezelf. Ik help je daarbij.

Lichaamsgerichte aanpak
Massagetherapie. Het woord therapie klinkt misschien zwaar of complex, dat is het niet. Deze vorm is gericht op bewust ervaren wat je voelt, ervaart en denkt, met je lijf als ingang. Een lichaamsgerichte aanpak in het hier en nu. Heel concreet.

Waarom? Omdat we steeds meer ontdekken hoe belangrijk ons lichaam is voor ons welzijn. Zo heb je vast wel eens ervaren wat stress na een tijdje met je lichaam doet…

Lichaam en geest. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een geheel (holos). Maar hoe doe je dat, lichaam en geest integreren en verbinden?

Een holistische massage is een rustige manier om te leren ontspannen bij wat je nu ervaart. In je hoofd én in je lijf. Het is een manier om contact te maken met jezelf, je gevoel. Je bewust te worden hoe het met je is, wat je nodig hebt. Ruimte te maken. Soms zelfs letterlijk via een ademhaling.

Als je hier vaker de tijd voor neemt ga je steeds meer op de wijsheid van je lichaam vertrouwen. Problemen krijgen een andere lading. Je lichaam is je startpunt. Het spreekt een taal die je kunt (leren) verstaan. 

 

 

Vanuit de wijsheid van je lichaam, maak je keuzes die echt bij je passen.

Voorbeelden

Ken je dat? Je hebt fysieke pijn. Een zeurende pijn die maar niet weggaat. Je zoekt afleiding, op je telefoon, door af te spreken of je neemt een paracetamol. Je bent even ontsnapt, maar niet vrij. De pijn is vervelend, je wilt er zo snel mogelijk vanaf, het komt nu niet uit. Je gaat er slechter van slapen.

Ondertussen probeert je lichaam je iets te vertellen. Druk op je schouders, een steen op je maag, buikpijn van de spanning. Na een tijdje weet je niet beter. Het gaat steeds harder schreeuwen, net zolang totdat het jouw aandacht krijgt.

Ken je dat? Er zit je iets dwars, al een tijdje. Je zit jezelf in de weg. Is dit het nou? Ergens heb je het gevoel dat je meer uit jezelf kan halen dan je op dit moment beleeft. Je hebt er al over gepraat, maar je komt er niet uit. Je gedachten blijven rondtollen.

Het gevoel van een ‘druk hoofd’ kan je doen verlangen naar meer contact met je lichaam. Je lichaam heeft een eigen taal, zonder woorden. Als je die leert kennen kan dat inzicht geven in de achtergrond van je pijn en je verlangens. Het geeft ruimte in jezelf.

 

 

Wetenschappelijke effecten

Massage heeft veel positieve effecten. Daar is veel onderzoek naar gedaan.

Massage;

  • stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam
  • verbetert de circulatie
  • stimuleert het immuunsysteem
  • verlaagt het stresshormoon cortisol
  • verlaagt spierspanningen
  • zorgt vaak voor diepe rust
  • …en aanraking is een eerste levensbehoefte en zorgt voor de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine
  • zorgt via reflexzones op de huid ook dat diepere lagen worden aangeraakt, van je organen tot op celniveau.

6 + 10 =